Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Här är Sveriges renaste sommarstäder

Pressmeddelanden

Blomstertiden är nu kommen och sommarvärmen gör att allt fler människor vistas och umgås utomhus. Trevliga sommarevenemang, picknickar och grillkvällar i parken lämnar dock spår efter sig – i form av skräp. Sveriges städer får dock högt betyg av svenskarna när det kommer till renhållning och sophantering. Bäst i klassen är Linköping, Karlstad och Eskilstuna. Sämst på renhållning är Stockholm och Göteborg. Det visar Projektengagemangs senaste rapport Samhällsbarometern.

Innebär en picknick i det gröna en picknick i det gröna eller bland tomflaskor, plastpåsar, fimpar och förbrukade engångsgrillar? Det beror lite på var man bor. I teknik- och arkitektkoncernen PEs rapport Samhällsbarometern har invånarna i landets 20 största städer fått bedöma sin stad utifrån ett antal aspekter inom samhälle, trafik, boende och näringsliv. Och det visar sig att Linköping är bäst i Sverige på att hålla staden ren och fin, följt av Karlstad och Eskilstuna. I Linköping uppger hela 83 procent av invånarna att sophanteringen och renhållningen fungerar mycket bra. I huvudstaden är invånarna inte alls lika nöjda. Inte mer än hälften av stockholmarna är nöjda med renhållningen.

– I storstäderna bor, lever och cirkulerar det fler människor, varpå det är extra viktigt att det finns en smidig och effektiv logistik för renhållning och sophantering. Det är något vi samhällsbyggare måste ta i stor beaktning när vi utformar samhällen likväl som parker och grönområden, säger Nicke Rydgren, Affärschef på PE.

I Samhällsbarometern svarar närmare sex av tio svenskar att renhållning och sophantering är den viktigaste prioriteringen inom området samhälle. Endast trygghet håller fler som viktigast. Det visar sig att städerna lyckats överträffa förväntningarna vad gäller detta, då närmare sju av åtta svenskar är mycket nöjda med renhållningen i sin stad.

– En rad svenska städer har anammat tekniken och funderat på hur den kan användas för att underlätta hantering av skräp och öka trivsel. Ett bra exempel är appar där invånarna själva får bidra genom att rapportera överfyllda soptunnor, trasiga bänkar och skräpiga parker. Detta leder inte bara till finare städer utan mindre nedskräpning och färre transporter. Lösningar som denna gör våra städer smartare där människornas behov är i fokus och de kommer att bli allt vanligare, säger Nicke Rydgren, Affärschef på PE.

Topplista: Städerna där renhållningen och sophanteringen fungerar bäst respektive sämst

Bäst                                                                          Sämst
1. Linköping, 83 %                                                   1. Stockholm, 51 %
2. Karlstad, 79 %                                                     2. Göteborg, 54 %
3. Eskilstuna, 79 %                                                  3. Södertälje, 64 %
4. Halmstad, 78 %                                                   4. Västerås, 64 %
5. Lund, 78 %                                                           5. Jönköping, 69 %

Om undersökningen:
Samhällsbarometern 2019 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i dagligt tal PE. I årets upplaga har cirka 3 300 svenskar fått svara på 35 påståenden som beskriver en smart stad inom områdena samhälle, boende, näringsliv och trafik. Undersökningen är statistiskt säkerställd på riksnivå och representativ för Sveriges 20 största städer.

Här kan du läsa och ladda ned rapporten i sin helhet: https://samhällsbarometern.pe.se

Bilaga

Så många av invånarna i Sveriges 20 största städer upplever att renhållningen och sophanteringen fungerar bra i staden de bor i 

Alla
Linköping 83 %
Karlstad 79 %
Eskilstuna 79 %
Halmstad 78 %
Lund 78 %
Växjö 77 %
Örebro 77 %
Sundsvall 76 %
Helsingborg 75 %
Gävle 74 %
Uppsala 73 %
Umeå 71 %
Malmö 70 %
Borås 70 %
Norrköping 69 %
Jönköping 69 %
Västerås 64 %
Södertälje 64 %
Göteborg 54 %
Stockholm 51 %

Viktigaste prioriteringarna inom det smarta samhället enligt svenskarna

Alla 
Att jag känner mig trygg 80 %
Att renhållningen och sophanteringen fungerar mycket bra 59 %
Att det finns gott om parker och grönområden 55 %
Att det mobila nätet är stabilt och har god täckning 34 %
Att jag upplever att jag kan påverka hur min stad utformas 18 %
Att det finns många sensorer och övervakningskameror 13 %
Att det finns bra digitala verktyg och appar för att kommunicera med kommunen (ex. skola, omsorg och förvaltning) 9 %
Att det finns bra digitala verktyg och appar att använda för att få vård 7 %
Att det finns god tillgång till gratis Wi-Fi 4 %
Att en stor del av belysningen i min stad styrs av rörelsedetektorer 3 %
Vet ej 1 %

Ladda ned pressmeddelande