Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Från tung industri till lekfull utställning – nu öppnar nya Spårvägsmuséet

Pressmeddelanden

Efter flera års omsorgsfull ombyggnad slår nu Spårvägsmuseet i Stockholm upp dörrarna i ett anrikt tegelhus signerad Ferdinand Boberg. PE har haft uppdrag som generalkonsult och ansvarig arkitekt. ”Detta är en kulturhistoriskt värdefull byggnad som är värd ett besök i sig”, säger Emil Winberg, arkitekt SAR/MSA på PE Teknik & Arkitektur.

Lördagen den 21 maj öppnade nya Spårvägsmuseum för allmänheten i Gasverket i norra Djurgårdsstaden. Verksamheten har flyttats från Södermalm i Stockholm till ett vackert 1800-talshus signerad Ferdinand Boberg, en av landets mest tongivande arkitekter. PE var generalkonsult i ombyggnadsprojektet och har på uppdrag av Region Stockholm Trafikförvaltningen varit med och skapat ett lekfullt och upplevelsebaserat museum i fyra plan med tillhörande café och butik. Arkitekter, projektledare, byggnadsantikvarier och konsulter inom el, vvs, tillgänglighet samt brandsäkerhet är bara några exempel på experter från PE som har bidragit i projektet.

– Att arbeta med ett museum är en dröm för många. Vi är stolta över att ha fått vara med att forma detta unika projekt som kommer att ge besökarna glädje i många decennier framåt. Dessutom är detta är en kulturhistoriskt värdefull byggnad som är värd ett besök i sig, säger Emil Winberg, arkitekt SAR/MSA på PE. 

Återbruk och kreativa lösningar
Huset är en klassisk industribyggnad med tunga tegelväggar och synliga konstruktioner av stål. Originaldelar har renoverats och sanerats för att kunna användas på nytt. Istället för att byta ut de karaktärsfulla fönstren från 1800-talet har nya isolerglas som måttanpassats till fönstren varsamt installerats. De gamla träportarna måste bytas ut på grund av brand- och säkerhetskrav, men här blev lösningen att de ska hänga på insidan av fasaden som dekorativa bevarade byggnadsdetaljer. Nya energieffektiva installationer har också genomförts utan att de påverkar husets karaktär.

Samverkan ger hög kvalitet
Projektet innebar hårda antikvariska krav och dessutom var miljö- och klimatkraven högt ställda. Många aktörer har varit delaktiga och bidragit med expertis och stort engagemang.

– Tillsammans med PE och flera skickliga aktörer har vi uppnått de högt ställda kraven på ombyggnaden och bevarat en av Sveriges kulturskatter för framtiden, säger Eva Ramberg, museichef på Spårvägsmuséet.

Ladda ned pressmeddelande