Gå direkt till textinnehållet
logotyp

”Det är viktigt att bygga förtroende”

Nyheter

Den 12 juni tillträdde Marie Kumlin som chefsjurist på PE och ingår i bolagets ledningsgrupp. Hon har lång erfarenhet av samhällsbyggnadsbranschen och kommer senast från rollen som chefsjurist på Tyréns. Här kan du lära känna henne lite närmare och höra hur hon ser på PE och sitt nya jobb.

Med dina egna ord, vem är Marie Kumlin?

– Jag skulle säga att jag är en positiv och glad person som tycker att det är roligt med människor, tempo och energi. Jag gillar att bidra och förbättra saker. Jag har alltid haft stort intresse för samhällsutveckling, affärer och vikten av att förstå kundens perspektiv. Samtidigt är jag envis. Jag känner stort engagemang för jobbet och vill ta saker från a till ö. Ser man att det finns behov, så ska man göra något åt det. Jag gillar också att ge stöd, coacha och lyfta andra.

Du har jobbat inom samhällsbyggnadsbranschen i över 15 år, vad lockar med den?

– Det är en fantastisk bransch där man får vara med och påverka samhällsutvecklingen i positiv riktning. Jag gillar att vara en del i att skapa något bättre, även om man bara är en liten pusselbit i en större helhet. Vi jobbar för framtida generationer, det känns otroligt inspirerande. I min roll har jag förmånen att få jobba nära verksamheten i flera olika sammanhang. Jag är alltid imponerad av kunskaperna hos arkitekter, ingenjörer och specialister, och gillar att lära mig mer om det de gör. Samtidigt kan jag i min roll stötta dem och bidra till att de får bättre förutsättningar att göra sitt jobb.

Vad lockade dig till PE mer specifikt?

– PE är inne på en otroligt spännande resa, med en klar riktning och styrda av en tydlig vision. Här finns hög kompetens och en historik av att leverera på det man säger att man ska uppnå. Det tilltalar mig. Det måste bli synliga resultat och där har jag, tillsammans med övriga i ledningen, ett stort ansvar för att ge medarbetare rätt förutsättningar för att skapa det bästa värdet för våra kunder. Samtidigt är det viktigt för mig att arbeta på ett företag som verkligen tar hållbarhetsfrågan på allvar och som vill göra skillnad, och det vill PE.

För den som inte redan vet, vad gör egentligen en bolagsjurist om dagarna?

– Man gör många olika saker och kan bli inblandad i väldigt skilda projekt. Det är en bred roll som kan liknas vid ett smörgåsbord, med många olika arbetsuppgifter. En del handlar om att se till att bolaget efterlever lagar och regler samt proaktivt hålla koll på förändringar. Viktigast är dock att stödja verksamheten, till exempel genom att hjälpa konsulter med knepiga avtalsfrågor, utbilda dem i juridiska frågor samt upprätthålla bra avtalsmallar och stöd som skapar effektivitet och trygghet i konsultens vardag. Dessutom hjälper man till vid förvärv, både med att gå igenom bolag inför affären och med att skapa en process som blir bra för alla parter. Att i tidiga skeden hantera och minimera risker är otroligt viktigt. Tvister blir enormt tidskrävande och dyrbara, så det bästa är att så långt som möjligt undvika dem helt och hållet. Om en tvist ändå uppstår är det min uppgift att se till att den hanteras på bästa sätt.

Vad börjar du med i din roll på PE?

– Jag är som sagt en person med mycket energi och kommer gärna igång med saker, men det är viktigt att också våga sätta sig in i företaget och lära känna kollegor ordentligt först. Jag vill göra en grundläggande analys för att kunna prioritera och verkligen fokusera på rätt frågor. Sedan är det viktigt att bygga förtroende. Cheferna på PE har en otroligt viktig roll och därför är det av stor betydelse att vi arbetar tillsammans för att bidra till en lönsam tillväxt, hög kundnöjdhet och att PE blir den bästa arbetsplatsen. Självklart lär det dyka upp akuta frågor att hantera också, men de får inte komma i vägen för analys, prioritering och planering.