Viktor Wadelius är projekt-, bygg- och installationsledare på PE i Uppsala. Just nu är han byggledare vid renoveringen av Uppsala domkyrkas tornkrön, ett spännande och utmanande uppdrag. Det bästa med att arbeta på PE är gemenskapen tycker Viktor.

Vem är Viktor Wadelius utanför arbetet?
Jag uppskattar god mat, gärna tillsammans med goda viner - under de senaste åren har ett vinintresse vuxit sig starkare. Jag tycker om att snickra och sköta om vår unga trädgård tillsammans med min fru. Även om min fru nog skulle säga att jag mer planerar och skissar än rent praktiskt jobbar! 

Vad är din roll på PE?
Jag jobbar som projekt-, bygg- och installationsledare på vårt Uppsalakontor.

Påverkas din arbetssituation av coronaviruset, i så fall hur?
Ja, delvis. Flertalet möten sköts på distans – det är inte bara negativt. Coronapandemin påskyndar många förändringsprocesser som jag är helt övertygad om kommer vara direkt nödvändiga även efter pandemin. Pandemin underlättar faktiskt också på ett sätt, många verksamheter står stilla vilket förenklar samordningen av en del renoveringsprojekt.

Ett av PEs värdeord är engagemang – hur ser du på det?
Att visa engagemang är för mig att bry sig om projektet och kunden, vilket är väsentligt för att känna att jag gör ett bra jobb.

Vad tycker du gör PE till en bra arbetsplats?
Vi på PE har en jättefin gemenskap där alla genuint delar med sig av erfarenheter och kunskap, vilket medför att vi kan vidareutvecklas tillsammans.

Du är byggledare vid upprustningen av Uppsala domkyrkas tornkrön, vad är mest utmanande i uppdraget?
Tornkrönen är cirka 10 meter höga, är belägna 100 meter upp från marken och väger omkring 4,2 ton. Tornkrönen har aldrig tidigare varit demonterade sedan de tillverkades på 1890-talet så det är ett omfattande renoveringsarbete. Domkyrkans verksamhet ska pågå utan någon större inverkan under renoveringen, så det är ett stort uppdrag att samordna.

En höghöjdsbro monterades mellan domkyrkospirorna, är det några i arbetslaget som har känt av svindel?
Av oss som jobbar på byggarbetsplatsen har ingen känt av svindel, vi jobbar ju normalt sätt på över dubbla höjden. Men förbipasserande brukar säga att de får svindel bara av att titta upp på bygget. Bland kollegorna på kontoret finns det dem som både förtjusas och förskräcks av höjden!

Tack Viktor!

___

 

Läs mer om upprustningen av Uppsala domkyrka: Nu sätts domkyrkans spiror tillbaka igen – ett år i förväg | SVT Nyheter