2017-10-10 | Pressmeddelande

PE utvecklar helt nytt vågkraftsystem

Projektengagemang är som partner till Waves4Power med och tar fram helt nya lösningar för att utvinna elektricitet från vågor. PE har gjort all styrning av kommunikation i vågkraftverket och Hans Majestät Kung Harald invigde i september det nya systemet i norska Fosnavåg.

Intresset för tekniken är stort och när Waves4Power blickar framåt så är potentiella projekt vågkraftverk för fiskodlingsindustrin, spänningsförsörjning av ösamhällen till havs samt oljeindustri offshore. Man förbereder samtidigt för att kunna serietillverka vågkraftverk.

I juni 2107 kopplade man in vågkraftsystemet vid ön Runde i Norge och det har nu levererat elektricitet till det norska nätet i drygt tre månader. PE har varit med och konstruerat vågkraftverket som också styrs ifrån PEs kontor i Mariestad.

– Förnyelsebar energi är framtiden och den här lösningen har en enorm potential. Bojen är i största möjliga utsträckning tillverkad av standardkomponenter och det har inneburit stora utmaningar i konstruktionen. Detta eftersom den utsätts för extrema påfrestningar i form av fukt och vind samtidigt som detta inte är gjort tidigare, säger Stefan Söderberg, uppdragsansvarig på Projektengagemang.

Över 2000 personer var på plats och såg vågkraftverket invigas av Hans Majestät Kung Harald tillsammans med tioåriga Arthur Pettersson-Kieffer som vunnit en teckningstävling i konkurrens med elever från tolv andra norska skolor – att rita framtidens vågkraftverk. På plats var också många miljöorganisationer och ett stort norskt pressuppbåd.

Photograph courtesy of Waves4Power AB, Sweden.

Ladda ned pressmeddelande