2017-10-10 | Nyheter

Enormt intresse för ny kvinnlig teknikgrupp

Projekt- och projekteringsledaren Maria Paavola började på PE så sent som i augusti, men hon har redan hunnit göra avtryck. Hon saknade nämligen ett diskussions- och inspirationsforum för teknikintresserade kvinnor och tog då saken i egna händer och grundade Facebookgruppen Teknikkvinnor. Idag, bara några veckor senare, har gruppen över 10 000 följare.

Varför skapade du gruppen Teknikkvinnor på Facebook?

Jag älskar att nätverka och ville hitta en mötesplats för kvinnor inom teknik. Facebook var det naturliga stället att leta på, eftersom jag är med i grupper för kvinnor inom andra områden och har goda erfarenheter av det. Problemet var att jag inte hittade det jag sökte: en grupp för kvinnor i alla åldrar med teknik som gemensam nämnare. Då återstod bara att skapa gruppen själv!

Hur har det gått?

Jag började med att bjuda in ungefär 80 teknikkvinnor bland mina egna vänner. Jag bad dem i sin tur bjuda in sina vänner. Idag har gruppen funnits i knappt 3 veckor och vi har redan över 10 000 medlemmar. Många har blivit tillagda av vänner, men en stadigt ökande andel kvinnor ansöker själva om medlemskap i gruppen. Diskussionerna flödar och stämningen är riktigt god. Mitt mål är att inte behöva ha några ”förhållningsregler”, och hittills fungerar det utmärkt. Jag är själv helt varm av engagemanget och inspirerad av att läsa om allas olika bakgrunder: från gymnasietjejer till kvinnor med över 30 års erfarenhet av teknik. Blandningen är riktigt häftig! Inom kort kommer jag bjuda in till en första fysisk träff i Stockholm, vilket känns helt otroligt med tanke på att gruppen funnits så kort tid. Enda kruxet är att hitta en lokal som är tillräckligt stor – ett lyxproblem med andra ord.

Varför tror du att det är ett så stort intresse för teknik bland just kvinnor?

Jag förstår inte varför kvinnor skulle ha mindre intresse för teknik än män. Min erfarenhet är att kvinnor är intelligenta och engagerade, men att många saknar förtroende till sin egen förmåga och därför antingen ”anstränger ihjäl sig” för att bevisa att de duger, eller hamnar i skymundan. Sedan har vi ju det berömda glastaket, som inte ska förnekas. Ett mål jag har med Teknikkvinnor är att stärka kvinnor som arbetar inom teknik och få dem att känna gemenskap, och att det finns andra i samma situation som de själva. Bland annat diskuterar vi diskriminering i gruppen, och planerar redan för ett andra event som kommer ta upp de frågorna. Jag vill att det ska vara lika självklart för kvinnor att vara ingenjör, som det är för män.

Vad skulle du säga till en ung tjej som inte vet vad hon vill bli?

Ut och jobba! Prova ett par olika branscher, om inte annat så leder det till förståelse för vad man inte vill göra. Innan jag började plugga jobbade jag med allt från underhåll inom industrin, till kundtjänst och med godis – och jag har enbart haft nytta av mina erfarenheter. Dels fick jag en välförtjänt paus från plugget och dels lärde jag mig hur det fungerar på olika arbetsplatser samt hur man bemöter kunder.

Behövs det fler kvinnor inom ingenjörsyrket?

Idag har vi en ojämn könsfördelning i teknikvärlden, därför behövs det fler kvinnor, på samma sätt som det behövs fler män i kvinnodominerade yrken. Jag är övertygad om att vi behöver jämna ut könsfördelningen, framförallt för att få in fler perspektiv. Detta gäller kanske särskilt för byggbranschen, som inte har råd att vara konservativ längre. I alla fall inte om vi vill vara med och slåss om kvalificerad arbetskraft. Jag sticker gärna ut hakan och säger att det är dags att vakna ur dvalan och hänga med i utvecklingen. ”Om vi alltid gör som vi alltid gjort, kommer vi få samma resultat som vi alltid fått.”.

När väcktes ditt intresse för teknik?

På gymnasiet läste jag ledarskap och valde bort matte, kemi och fysik i så stor utsträckning som möjligt. Först när jag – lite av en slump – fick chansen att jobba med ingenjörer insåg jag att jag tycker att teknik är väldigt spännande. Det problemlösande perspektivet tilltalade mig: ingenjörerna var rena rama superhjältarna som löste problem vartefter de uppstod och ingen dag var den andra lik. Det är aldrig för sent att välja om, men om jag vetat vad ordet ”ingenjör” betydde när jag gick i högstadiet, kanske jag valt att läsa mer matte och fysik i gymnasiet istället för att behöva ta omvägen via Komvux. Därför brinner jag för att få fler att upptäcka teknik tidigare.

Har du någon kvinnlig förebild inom teknik?

Karin Adelsköld! Hon gör en insats genom att arbeta för att främja intresset för teknik och innovation hos unga. Humor är viktigt i min värld och hon har glimten i ögat! Jag brinner själv för att göra teknik mer tillgängligt och bredda perspektivet på ingenjörer genom att visa att det går att jobba med teknik utan att räkna hela dagarna. Jag brukar säga att jag blev ingenjör för att få jobba med människor.

Här hittar du Teknikkvinnor på Facebook »